Boek


De auteurs signeren het boek.

Informatie over het bestellen

"Den Burg 1622-1830: Huizen, huiseigenaren en bewoners" telt 552 bladzijden en kost 45 euro (exclusief verzendkosten). Het is deel 1 in de Historische Reeks Texel en heeft als ISBN-nummer 978-90-9030738-1. Het boek is te bestellen bij Miriam Klaassen en boekhandel het Open Boek in Den Burg zolang de voorraad strekt.

Errata boek Den Burg

Inmiddels zijn er enkele foutjes ontdekt in ons boek, die we natuurlijk graag doorgeven:
  • B 30 We hebben de twee zoons met dezelfde voornaam verwisseld. De oudste zoon Dirk Cornelisz Jonker/Caper was getrouwd met Antje Cornelis Bakker en ze woonden in Oudeschild, de jongere Dirk Cornelisz Jonker/Comejan trouwde met Antje Alderts Koorn.
  • B 67 In de laatste alinea staat: de nieuwe schout, Frederick van Dorp. Dit moet zijn: de nieuwe schout, Hendrik de Goijer.
  • B 151 In 1791 werd dit huis gekocht door Pieter Ran. Ten onrechte geven we hem het patroniem Willemsz. Het moet zijn Pieter Jansz Ran. In 1787 trouwde hij met Trijntje Reiers Smit.
  • B 192 Jan Gerrits Tut verhuisde naar B 59 een huis in de Molenstraat, niet naar B 57a.
  • B 284 Inmiddels hebben we nadere informatie gevonden in het oudrechterlijk archief. Het huis werd in 1645 getimmerd.

Grote opkomst bij presentatie boek over Den Burg

Onder grote belangstelling is zaterdag 10 februari 2018 op Texel het boek “Den Burg 1622-1830: Huizen, huiseigenaren en bewoners” gepresenteerd. De belangstelling was zo groot dat de lezing twee keer moest worden gehouden. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Wilma Eelman namens de Historische Vereniging Texel.
Voorafgaand aan de overhandiging van het eerste exemplaar werd het boek gepresenteerd door de schrijvers, Thijs en Miriam Klaassen. “Toen we in 1990 aan dit onderzoek begonnen, dachten we dat het binnen een paar jaar wel af zou zijn. Uiteindelijk zijn we er meer dan 25 jaar mee bezig geweest. Het was dus niet zo makkelijk als we gedacht hadden,” lacht Thijs Klaassen aan het begin van zijn verhaal over het ontstaan van het boek. “Toch is het gelukt om van de meeste huizen de opeenvolgende eigenaren tot vroeg in de zeventiende eeuw te achterhalen. In de naamindex staan zelfs meer dan zesduizend personen.”

Voorouders op Texel

De interesse voor Texel ontstond toen de Klaassens ontdekten dat hun voorouders van het eiland kwamen. “Onze overgrootvader was DaniĆ«l Klaassen. Hij vertrok in de negentiende eeuw van Texel, maar de meeste van zijn voorouders woonden hun hele leven op Texel. Een aantal van hen staan ook in het boek. Het is geweldig dat we nu precies weten waar ze hebben gewoond,” aldus een enthousiaste Miriam Klaassen.
Tijdens het uitzoeken van hun stamboom raakten de schrijvers zo gefascineerd, dat ze steeds dieper in de archieven doken. Daarbij beperkten ze zich niet tot hun eigen familie. De resultaten van het onderzoek zijn nu gepubliceerd in een dik boek, dat boordevol informatie staat. Daardoor is het interessant voor iedereen met voorouders op Texel.

Reacties

Paul Logman zei…
Hoe kan ik dit boek precies bestellen?
Paul Logman
Miriam zei…
Beste Paul,

Dit boek kan besteld worden door te klikken op mijn naam onder het kopje "Informatie over het bestellen" op deze pagina.

Met vriendelijke groet, Miriam