Vogelzang

Vandaag de dag is Vogelenzang een straat in het centrum van Den Burg. In de achttiende eeuw stond op de hoek van deze weg en de Gasthuisstraat het huis Vogelzang. De naam van de weg en de naam van het huis zijn mogelijk afgeleid van een nabijgelegen bosje. In ons boek Den Burg 1622-1830 staat dat Jacob Jansz Kikkert het vervallen huis kocht in 1759. Dit was de eerste overdracht waarbij het huis met de naam Vogelzang werd aangeduid. Toevallig heb ik onlangs in het Huydecoperarchief een eerder document ontdekt waarin deze naam wordt genoemd.

Wat was er aan de hand?
Baljuw Huydecoper toog op maandag 24 april 1741 naar het betreffende pand vergezeld van twee schepenen van Den Burg. Voor Vogelzang trof hij Gerbrand Drost en Jan Kikkert aan en het huisje was "toe en geslooten". Daarop liet de baljuw het openbreken door een smid en vond daar 38 doorgesneden delen en 42 hele delen. Hout dus, waarvan Jan Kikkert het eigendom claimde. De planken waren afkomstig uit de Zara Petronella die aan de grond zat op de Haaks. Volgens Gerbrant Drost was het goed timmerhout en hij kon het weten want hij was timmmerman. In Oudeschild hing een briefje waarop gewaarschuwd werd de aangestelde bergers ongehinderd hun werk te laten doen. Waarschijnlijk had Jan Kikkert het hout op niet geheel legale wijze verkregen, al zei hij het verrekend te hebben.

Het huisje was overigens in 1741 als woning niet meer in gebruik, zo blijkt ook uit het gebruik als houtopslag. Garbrant Drost was de eigenaar, maar hij woonde in de Weverstraat.

Bronnen: Huydecoperarchief inv.nr. 389, Den Burg 1622-1830 door Thijs en Miriam Klaassen, afbeelding Designed by Freepik

Reacties