Toevallige vondsten

  • Uit de tweede helft van de achttiende eeuw zijn Texelse impostregisters op het trouwen en begraven bewaard gebleven. Impost is een toendertijd gebruikt woord voor belasting. Veel Texelaars hoefden niet te betalen en vielen in de categorie "pro deo". Gelukkig zijn deze registers bewaard gebleven en zo vormen ze een bruikbare genealogische bron. Als je deze boeken digitaal doorbladert, dan valt je oog soms op iets opvallends. Zo kwam ik bij toeval Filippus de Lange tegen, een soldaat gelegerd in de Schans van de 4e compagnie 7e halve brigade 2e bataljon. Hij liet op 8 november 1797 een kind begraven. Een opmerkelijk feit als je het even tot je door laat dringen. Blijkbaar waren er in de Franse tijd ook kinderen (en hoogstwaarschijnlijk ook vrouwen) die meetrokken met de soldaten. Dat was toch heel anders dan het in het huidige leger is!

  • Dominee Dirk Cluwen was net aangekomen in het dorp Oudeschild toen hij besloot begin 1793 om een lidmatenlijst op te stellen. Een goed begin van zijn ambtsperiode, waarvoor hij netjes de lidmaten noteerde. Maar echt ingeburgerd was hij natuurlijk nog niet. Zo komt het dat hij noteerde dat de vrouw van Sijbrand Pietersz Bakker de naam droeg van Neeltje Arisdr Konijn terwijl ze in werkelijkheid Krijnen heette.
  • In het lidmatenboek van de hervormde gemeente van Oudeschild is de volgende vermelding opgenomen: 12-11-1766 Op eenige vraegstukken is weder toegelaten tot een lid onser gemeente Jacob Velthuis. Dat roept de vraag op wat hij dan misdaan had. Helaas is daar nog niks over gevonden ...

Reacties