Simon Meijndertsz Boom

In het Oudeschilder gezin van de loods Meijndert Pietersz Boom en Antje Sijmens Schar werd na drie dochters in 1738 een zoon geboren. Hij werd vernoemd naar zijn grootvader aan moeders kant. Na hem kwamen er nog drie zoons ter wereld, waarvan de laatste Cornelis echt een nakomertje was. Het ligt voor de hand dat Simon al jong door zijn vader mee werd genomen de zee op, maar echt weten doen we dat natuurlijk niet. Wel is het een feit dat hij op 27-jarige leeftijd loodsexamen deed. Hij kreeg de loodspenning oftewel het lootje met het mooie nummer 333.

Eind 1770 trouwde hij met Aagje Jans Rebel, die eveneens afkomstig was uit Oudeschild. Niet lang nadat zij gehuwd waren, overleed Aagje kinderloos misschien wel in het kraambed. Simon hertrouwde in 1774 met Jantje Buijsekool. Zij kregen twee kinderen Antje en Meindert. Rijk was het echtpaar niet, volgens hun testament uit 1776 bezaten ze minder dan 2000 gulden. Maar arm waren ze ook niet. Simon werd gekozen tot diaken van de gereformeerde kerk en was actief als loods.

Tegen het eind van de achttiende eew werd het steeds lastiger om als loods een fatsoenlijke boterham te verdienen. Gelukkig werd Simon aangesteld tot ondercommis van 's lands posterijen op Texel. Later werd hij bevorderd tot commis, een functie die ook wel omschreven werd als postmeester. Het moet een zwaar gelag zijn geweest dat Simon niet alleen zijn vrouw maar ook zijn beide kinderen overleefde.

Ten slotte overleed hij, 70 jaar oud, op 19 januari 1809. In het notarieel archief is zijn boedelinventaris terug te vinden. De opvallendste items bevonden zich in een doosje in een lessenaar in het achterhuis, namelijk een hele en een halve Amerikaanse dollar.

Bronnen: notarieel archief Texel inventarisnummers 4879, 4934, 4936, 4937 en 4938; DTB Texel; Pilotageregister

Reacties