Nalatenschap Dorothea van der Merct

Dorothea van der Merct (1737-1809) kwam uit een van oorsprong Zwolse familie, die al een paar generaties op Texel woonde. Een aantal mannelijke leden van de familie werkte tot 1795 voor de Admiraliteit van het Noorderkwartier. De man van Dorothea was Cornelis Franken. Hij werd commandeur ter zee genoemd en werkte voor de Amsterdamse Admiraliteit. Een vooraanstaande familie dus, al waren er zowel met Jacob -de vader van Dorothea- als met haar broer Hendrik een aantal problemen. In het Huydecoperarchief lees je bijvoorbeeld over de schade onder de schapen die de jachthonden van Jacob van der Merct aanrichtten.

Dorothea trouwde begin 1761 in Amsterdam met Cornelis Franken. Hij kwam uit Gouda. Een lang en gelukkig huwelijk was hen echter niet beschoren: uit een Texelse notariƫle akte van eind juli 1765 blijkt dat Cornelis al is overleden. Voor zover bekend zijn er geen kinderen voortgekomen uit hun verbintenis. Zijn boedel was ook nog eens niets waard, zodat Dorothea deze verwierp.

Over haar verdere leven weten we maar bitter weinig. Ze overleefde haar man met ruim 40 jaar, woonde eerst in bij haar ouders in Oudeschild en Amsterdam en later bij haar broer Hendrik op Rozenhout. Haar broer overleed daar in juli 1809. Dorothea bleef achter als laatste lid van de familie Van der Merct. In goede doen, maar alleen met een dienstmaagd.

Ze wilde graag deftig begraven worden met twee aansprekers, twaalf dragers en vier uitkleedsters. Haar grafkelder in de kerk van Den Burg moest voor eeuwig onderhouden worden en gesloten blijven. Maar wat moest ze met al dat geld? Op enkele legaten na, ging haar gehele nalatenschap naar de Fundatiekas van wijlen Jonkheer Jacob van Hove van Zijll. In leven was hij heer van Amelswaard geweest, het huidige Amelisweerd bij Utrecht.

De fundatiekas keert vandaag de dag nog steeds geld uit aan behoeftige nakomelingen van het echtpaar Alidt van Hove en Frans Hendricxz Oetgens. We zullen wel nooit weten waarom Dorothea haar vermogen aan dit fonds naliet.

Bronnen: DTB Texel, Huydecoperarchief, DTB Amsterdam, notarieel archief Texel inventarisnummer 4876 en 4938.
Illustratie kasteel Oud-Amelisweerd.

Reacties