Familie Boutet later Botet

In het Texelse notarieel archief is een interessante akte te vinden, die de sleutel vormt tot onderstaande fragmentgenealogie van de familie Botet. Oorspronkelijk heetten ze waarschijnlijk Boutet, later op Texel werd het Botet maar ook wel Potet. Volgens de notariƫle akte was deze familie "om de vrijheid van de protestantse religie" uit Frankrijk gevlucht. Via het Friese Balk kwam Lourens Jansz Boutet in Oudeschild terecht.

GENERATIE I
Ia. Lourens Jansz Boutet geboren in Balk, verongelukt in de storm van 1735 op de ree van Texel met schip van kapitein Andries Riet. Hij trouwt met Anneken Mattijsen Matijn, elders Annetje Anthonis Montijn genoemd. Ook zij was een vreemdeling. Zie generatie II voor hun kinderen.
Ib. Catharine Boutet x Jacques Sapin, woonachtig in Amsterdam. Zij hebben o.a. een dochter Catherine oftewel Kaatje Sapin. Kaatje Sapin trouwt met Nicolas Violet. Zij laten in de Oude Waalse kerk in Amsterdam twee kinderen dopen.

GENERATIE II
IIa. Lijsbet Lourens Boutet x Maarten Dogger
IIb.Anthonij Lourensz Boutet, in 1742 omtrent Brest met het fluitschip "De la croone" verongelukt en gebleven. Zijn dochter is Marijtje Anthonijs Boutet.
IIc. Pietertje Lourens Boutet
IId. Jannetje Lourens Boutet weduwe van Luijtje Samsonsz Former
IIe. Annetje Lourens Boutet x Gerrit Coendersz
IIf. Catrijntje of Trijntje Lourens Boutet, al overleden op het moment dat de akte in 1764 werd opgemaakt, x Michiel Gijsz Romijn. Hun dochter is Antje Romijn.

Bronnen: DTB Amsterdam, Notarieel archief Texel inventarisnummer 4875 akte 106 15-2-1764.
Afbeelding: Walenpleintje en Waalse kerk Amsterdam, geschilderd door Hendrik Keun.

Reacties