Wat doen we met de kinderen?

Aris Sunderdorp en zijn vrouw Beertje Boermeester lieten in 1798 vijf jonge onbemiddelde weeskinderen na. Aanvankelijk meldden de grootmoeder en de ooms van moederszijde hen aan bij het weeshuis, een beetje voor de zekerheid. Nadat ze zich daar even op bezonnen hadden, wilden ze dit toch graag terugdraaien en zelf voor het grootbrengen van de kinderen zorgen. Dit lieten ze vastleggen door de notaris Abraham Wentel.

Overigens was Pieter Arisz Sunderdorp - de grootvader van vaderszijde van de kinderen- ook nog in leven. Hij was echter ontheven van zijn functie als postmeester, omdat hij in 1787 mee had gedaan aan de vervolging van patriotten en het wegjagen van schout Buyskes als lid van de krijgsraad van Oosterend. Door zijn hoge ouderdom en gebrek aan inkomsten verklaarde hij in 1798 niet in staat te zijn om de kinderen van Aris Pietersz Sunderdorp en Beertje Jans Boermeester te onderhouden. Eventueel wilde hij wel zijn leven lang één van de kinderen in huis hemen, mits zijn weduwe of erfgenamen na zijn overlijden daarvan ontslagen zouden zijn.

De kosten van de opvoeding van de weeskinderen kwamen dus ten laste van hun grootmoeder Antje Fokkes Brakenhof en haar kinderen Pieter Hassing, Fokke Boermeester, Hendrik Boermeester en Willem Boermeester. Dat was overigens geen probleem want in hetzelfde jaar liet Antje haar testament opstellen. Ze bleek in de klasse tot f 20.000,- te vallen en was dus behoorlijk gegoed voor die tijd.

Hoe de financiële kant van de zaak was geregeld, is hiermee duidelijk. Nou ben ik natuurlijk heel benieuwd door wie de kinderen werkelijk in huis werden genomen. Dat zullen we wel nooit weten ...

Bronnen: notarieel Texel inventarisnummer 4934, archief van de gemeente Texel 1440-1926 inventarisnummer 7
Afbeelding: Weeshuis van Texel in 1940, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Reacties