De zeemanskist

Op acht september 1757 overleed Jan Hins in de herberg de Enkhuijser maagd in Oudeschild. Hij was opperstuurman op het schip de Vrijheid, waarvan Arend Pietersz kapitein was. Ze waren onderweg naar de Straat van Gibraltar, maar hij kwam niet ver. Vroutje Coenraads deed als hospita opgave van de goederen die zich in zijn zeemanskist bevonden.

Hierdoor krijgen we een onverwacht inkijkje in de spullen die zich in zo'n vaarkist bevonden. Uiteraard had hij de nodige kleding mee zoals vijf gestreepte onderbroekjes, twee slaapmutsen, een aantal paar kousen en een schoenen en een nieuwe linnen broek met een bijpassend rokje oftewel jas. De stuurman had daarnaast ook een paar instrumenten bij zich: een graadstok met 6 dwarsstukjes, twee passers en een zonnewijzer. Een en ander kon hij opzoeken en nalezen op acht zeekaarten, in twee grote zeeboeken, drie oude journaals en een almanak. Ook beschikte hij over een cijferboek, schatkamerboek, handboek en graadboek voor stuurmannen. Qua religieuze boeken had hij twee gereformeerde "testamentjes", een psalmenboek en een gebedenboek van de hand van J. Haverman bij zich.

Het nodige schrijfgerei had hij vast nodig voor zijn functie maar ook om enige mate van contact met het thuisfront te houden. Ten slotte had hij ook nog Spaanse zeep, koffie, thee, suiker en tabak bij zich voor zijn persoonlijk comfort.

Bron: notarieel Texel inventarisnummer 4873
Afbeelding: Amelander zeemanskist, Noordelijk Scheepvaartmuseum

Reacties